کرج کجاست؟ رنگارنگترین مقصد گردشگری ایران
کرج یکی از شهرهایی است که همواره مورد توجه افراد به خصوص مهاجران برای کار و زندگی بوده و هست. این شهر از شهرهای نسبتا قدیمی در اطراف تهران است.
شاید افرادی با جاذبههای گردشگری، خوردنیها، سوغاتیها و محلهای اقامتی کرج آشنا نباشند و بخواهند بدانند که این شهر چگونه است تا در سفر خود بهترین خاطرات را رقم بزنند.
ما در ادامه تمامی نکات مهم در مورد شهر کرج را برای شما مورد بررسی قرار خواهیم داد و اگر شما هم به عنوان یکی از مشتاقان بازدید از شهر کرج علاقه مند هستید تا اطلاعاتی راجع به این شهر داشته باشید، با ما تا پایان همراه شوید.
علت نامگذاری شهر کرج
علت نامگذاری شهر کرج یکی از نکاتی است که همواره برای افراد مورد توجه بوده است. شاید بسیاری از افراد در مورد ریشه و قدمت این شهر اطلاع نداشته باشند. در این مورد میتوان گفت نظریه ای وجود دارد که نام کرج از کوه رج اقتباس شده است و این نام به معنای جایی است که یک ردیف از کوه در آن وجود دارد.
لازم به ذکر است که در دیگر نظریه ها واژه کاوک و یا کاواک به معنی یک جای میان تهی است و به این دلیل که کرج در میان کوههای زیادی قرار گرفته است نام آن را کرج نامیده اند.
نظریههای مختلف دیگری نیز وجود دارد. به عنوان مثال میگویند این نام از اکراج آمده است که به معنای بانگ و فریاد است. دلیل آن هم این است که در گذشته تپههای آتشگاه، قلعه دختر، اشتهارد و کلاک جایی برای خبر رسانی و دیده بانی بودهاند و در آن آتش میافروختند. به هر جهت امروزه نام این شهر به عنوان کرج معرفی شده است و بسیاری از افراد در آن زندگی میکنند.
تاریخچه شهر کرج
اگر بخواهیم تاریخچه شهر کرج را مورد بررسی قرار دهیم، باید گفت که این شهر در کتاب اوستا با عنوان روستای کلاک برای اولین بار نام برده شده است. این شهر قدمت بسیار زیادی دارد، تا آنجا که نام آن در شاهنامه هم آورده شده است. گفتنی است این شهر پیش از اسلام نیز وجود داشته است و به خاطر آب و هوای بسیار خوب و رودخانههای روان آن، مردم از زمانهای خیلی دور در آن سکونت داشتهاند.
اکنون بعضی از افراد فکر میکنند که کرج یک شهر نوپا است اما حقیقت این است که با توجه به اسناد و مدارک تاریخی، این شهر به عنوان یکی از شهرهای باستانی محسوب میشود. از نمونههای آثار تاریخی آن باید به قلعه شاه دژ، قلعه کلاک، قلعه دختر و سایر بقایای جا مانده از تاریخ و تمدن ایرانی را اشاره کرد. کرج تا پیش از سال ۸۹ به عنوان یک شهر وابسته به تهران به حساب میآمد اما در سال ۸۹ به عنوان مرکز استان البرز معرفی شد و امروزه یکی از شهرهای بزرگ و پرطرفدار ایران برای کار و مهاجرت است.
مردم شهر کرج
سوالی که برای بسیاری از افراد پیش میآید این است که اصالت مردم کرج به چه صورت و جمعیت شهری این شهر چگونه است؟
در این باره میتوان گفت که امروزه دو میلیون نفر جمعیت در شهر کرج زندگی میکنند و از این جهت به عنوان یکی از پرجمعیتترین شهرهای کشور است. اگر بخواهیم اصالت را در این شهر مورد بررسی قرار دهیم، میتوان گفت که از تمام قومیتها و شهرهای ایران در این شهر وجود دارند.
چیزی حدود ۳۰ درصد از مردم شهر کرج را آذریها، ۵۳ درصد از آن را فارسها و باقی مانده آن را، قومیتهای کرد، شمالی، عرب، لر و دیگر قومیتهای مختلف شکل دادهاند. با توجه به این که این شهر جای بسیار مناسبی برای کار و مهاجرت به حساب میآید و نزدیک پایتخت قرار دارد، بسیاری از افراد سالانه به این شهر سفر میکنند. میتوان گفت که اصیل ترین مردم این شهر همان فارسها هستند که ۵۳ درصد از این شهر را شکل داده اند.
رسومات مختلف در شهر کرج
افرادی که قصد بازدید از شهر کرج را دارند، باید توجه داشته باشند که رسومات مختلفی در این شهر وجود دارد. بعضی از افراد تصور میکنند به دلیل اینکه جمعیت کثیری از جمعیت موجود کرج را مهاجران تشکیل دادهاند، رسومات آن تحریف و از بین رفته است. در این باره میشود گفت رسوم مختلف مردم کرج را در سفر به شهر کرج میتوانید مشاهده کنید که بعضی از آنها پختن سمنو، شال اندازی، انگشتر بازی، سبزه سبز کردن، نی زدن، فال حافظ و بسیاری دیگر از چیزها هستند.
گویشی که مردم در این شهر دارند، ممکن است برای بسیاری از افراد نامشخص باشد. معمولا گویش افراد کرجی طالقانی یا تاتی است که البته امروزه اکثر آنها به زبان فارسی صحبت میکنند.
سوغاتی های معروف شهر کرج
سوغاتیهای مختلفی در طبقهبندیهای متفاوتی در شهر کرج وجود دارد که افراد در سفر به آن میتوانند آن ها را خریداری کنند. از سوغاتیهای معروف باید به خرمالو، ازگیل، توت، انگور، سنجد، آلوی برغان و شیرینی توتک اشاره کرد.
این دسته از سوغاتیها سوغاتیهای خوراکی شهر کرج هستند اما از صنایع دستی که در این شهر وجود دارند و افراد میتوانند با خرید آنها به عنوان سوغات به شهر خود ببرند، میتوان به گلیم، شیشه و بلور، سفال و مجسمه اشاره کرد. لازم به ذکر است محیط های مختلفی برای تولید و تهیه این سوغاتیها در شهر کرج موجود هستند و افراد میتوانند در شهر کرج به این مکانها مراجعه کرده و آنها را خریداری کنند.
غذاهای شهر کرج
یکی دیگر از سوالهایی که برای افراد در مورد شهر کرج پیش میآید این است که چه غذاهایی به عنوان غذاهای محلی کرج محسوب میشود و افراد میتوانند با توجه به نیاز خود نسبت به خرید این غذاها اقدام نمایند. خوب است بدانید از قدیم الایام غذاهای مختلفی در این شهر موجود بوده اند که افراد میتوانند با خرید آنها وعدههای غذایی خود را در شهر کرج تامین کنند. معروف ترین این غذاها والک پلو، آش جو، دیزی، ترشی آش، لوبیا پلو، حلیم، دمپختک و پلاترسره هستند. همچنین شما میتوانید با مراجعه به رستورانهای مختلف سنتی و مدرن این غذاها را تهیه کرده و در سفر به شهر کرج میل نمایید. البته ممکن است این غذاها در بعضی از شهرهای دیگر هم وجود داشته باشند و این نشان دهندهی این است که افراد با سفر خود به این شهر و مهاجرتی که داشتهاند این غذاها را در لیست غذاهای محلی کرج گنجاندهاند.
اقامتگاه ها در شهر کرج
در شهر کرج به عنوان یکی از شهرهای گردشگری، هتلها و محلهای اقامتی مختلفی وجود دارند که افراد میتوانند با توجه به نیاز خود در این اقامتگاهها اقامت خود را انجام دهند.
هتل یک ستاره امیرکبیر، هتل دو ستاره سامان، هتل سه ستاره مرمر، هتل گاجره، هتل دیزین، هتل ستاره آبی، هتل ساحل، هتل عزیز و هتل نگار و سایر هتلهای دیگر از اقامتگاههای شهر کرج هستند. البته در این شهر مسافرخانهها و بسیاری دیگر از مکانهای اقامتی موجود است که افراد میتوانند با توجه به نیاز و بودجه خود آنها را انتخاب کرده و در آن اقامت داشته باشند.
مراکز خرید شهر کرج
افرادی که قصد سفر به شهر کرج را دارند، میتوانند در سفر به این شهر از مراکز خرید بسیار مناسبی که وجود دارد بازدید به عمل آورده و نسبت به خرید خود اقدام نمایند. مراکز خریدی چون ایران زمین، یادمان، مجموعه زندگی، مرکز خرید مهرشهر، برج میلاد کرج، مهستان و بسیاری دیگر از پاساژهای مختلفی همچون گلستان، چچلاس، گوهر و نیز چندین فروشگاه های مختلف که در سطح شهر کرج قرار دارند و میتوان از آنها بازدید و خرید کرد.
توصیه ما این است که بسته به نوع خریدی که دارید یکی از این مراکز خرید را با توجه به نظر دوستان و آشنایان خود مورد بررسی قرار داده و نسبت به خرید از آنها اقدام کنید.
رستورانهای کرج
پیشتر غذاها و خوراکیهای مختلفی که در شهر کرج موجود هستند را مورد بررسی قرار دادیم. اما افرادی که قصد خورد و خوراک در شهر کرج را دارند، میتوانند با مراجعه به رستورانهای کوچک و بزرگی که در این شهر وجود دارند، از غذاهای لذیذ و دلچسب این شهر بهرمند شوند. به عنوان مثال رستوران ارکیده، رستوران میرزائی که در نزدیکی سد کرج قرار دارد، باغ رستوران وینه از رستورانهای معروف این شهر هستند. هر کدام از این رستورانها دارای غذاهای مختلفی هستند. بعضی از رستورانها به صورت سنتی عمل کرده و غذاهای سنتی را به افراد ارائه میدهند و بعضی دیگر با غذاهای مدرن میزبان مردمی که به آن رستوران میروند هستند. بهتر است در شهر کرج با انتخاب بهترین رستورانها، بهترین غذاها را میل کنید.
جاذبههای گردشگری کرج
شهر کرج از شهرهای گردشگری بسیار خوب است و جاذبههای گردشگری مختلفی در این شهر وجود دارند که عبارتند از:
جاده چالوس
سد امیرکبیر
آبشار چاران
آبشار هفت چشمه
آبشار نوژیان
آبشار نشترود
آبشار کندر
پیست اسکی دیزین
غار یخ مراد
باغ لاله گچسر
روستای برغان
روستای آتشگاه
روستای طالقان
روستای کردان
کاخ مروارید
کاخ سلیمانیه
پل شاه عباسی
کاروانسرای شاه عباسی
دهکده ورزشی چهارباغ
باغ پرندگان چهارباغ
باغ فاتح
پارک تنیس
باغ گلها
بام کرج
پارک ایران زمین
امامزاده طاهر
مسیری زیبا بسمت چالوس
بدون شک بهترین و زیباترین جاده ایران که از لحاظ گردشگری خود به عنوان یک جاذبه محسوب میشود، جاده چالوس است. این جاده در نزدیکی شهر کرج تا چالوس که به استان مازندران متصل میگردد، است.
این جاده بسیار دیدنی است و آبشارها و درختهای بسیار زیبای آن با ابرهای متراکم در زمانهای بارش توانسته است بسیاری از افراد را به سمت خود جذب کند تا برای سفر به شمال از این جاده استفاده نمایند. گفتنی است این جاده بسیار باریک است اما علی رغم باریک بودن و گاها خطرناک بودن آن بسیاری از افراد این راه را برای سفر به مازندران انتخاب مینمایند. در راه این جاده خوراکیهای مختلفی موجود است و افراد میتوانند از آنها برای خود خریداری کنند.
سد امیر کبیر
یکی دیگر از جاذبه های گردشگری شهر کرج، سد امیرکبیر است. این سد چند منظوره دارای زیباییهای بسیار زیادی است و در کنار این زیباییها، افراد میتوانند در آن به صید ماهی قزل آلای رنگین کمان و خال قرمز بپردازند. همچنین در این جاذبه گردشگری، میشود به قایق سواری و یا جت اسکی پرداخت و از زیباییهای این منطقه استفاده کرد.
ما به شما توصیه میکنیم که حتما در سفرهای خود به شهر کرج این جاذبه را بازدید کنید.
نکات پایانی در مورد کرج
کرج هم به عنوان یک شهر گردشگری و هم به عنوان یک شهر صنعتی برای کار و کسب درآمد میتواند مورد توجه افراد بسیاری باشد. افراد میتوانند با استفاده از این شهر جاذبههای گردشگری آن را مورد استفاده قرار دهند و از فضای بی نظیر آن لذت ببرند. امیدوارم توانسته باشیم نکات مختلفی که در مورد این شهر وجود دارد را برای شما مورد بررسی قرار داده باشیم. از اینکه تا پایان با ما همراه بودید سپاسگزاریم.
این شهر زیبا در کنار خوشمزههایش صنایع دستی زیبایی هم دارد که ما آن ها را به شما معرفی میکنیم.
۱- سوزن دوزی:
این هنر، یکی از صنایعدستی اصیل کشور عزیزمان است که در بسیاری از شهرهای ایران رواج دارد. کارگاههای سوزن دوزی بیشتر در البرز و سیستان و بلوچستان یافت میشوند. سوزن دوزی را به نوعی میتوان نقش و نگارهایی آمیخته با رویاهای یک زن دانست که با هنری منحصر به فرد نقوش زیبا را روی پارچه پیاده میکند.
با نگاه کردن به این دست سازههای بی نظیر، میتوانید در رازها و داستانهای پشت آن غرق شوید. پارچههای سوزن دوزی شده زیبایی عجیبی دارند و هدیه دادن آنها حس خوبی را در دوستان شما به وجود خواهد آورد.
۲- سنگ تراشی:
این هنر یکی دیگر از صنایع دستی البرز به شمار میرود که البته کار بسیار مشکلی نیز است. هنرمندان با خلاقیت، مهارت و ابزار خاص نقش های دلخواه را به بهترین شکل از سنگ میسازند تا هنرشان را به رخ دیگران بکشند. سنگ تراشان با تراشیدن بخشهای اضافی، از سنگی زمخت، نقشهایی زیبا و چشمنواز میسازند که نگاه هر رهگذری را به سوی خود جلب میکند. اگر اهل مجسمه و تندیسهای دکوری باشید، اجسام سنگی یکی از دلپسندترین سوغاتیهای البرز برای شما خواهد بود.
۳- منبت کاری، هنری اصیل بین صنایع دستی البرز:
منبت کاری از هنرهای اصیل ایرانی است که در آغاز در اصفهان شکل گرفته است. این هنر، جز ظریفترین هنرهای دنیا به شمار میرود و افراد زیادی از سرتاسر جهان برای خرید آن سر و دست میشکنند. منبت کاری به این شکل است که هنرمند با استفاده از تجهیزاتی ساده، نقوش زیبا را روی چوب حک میکند.
نقش و نگارهای منبت کاری انواع خاصی دارند که از جمله آنها میتوان به قالبهای خط کوفی، نقشونگارهای اسلیمی، گل و بوته و مانند این ها اشاره کرد. منبت بیشتر روی چوب درختان گردو، شمشاد و گلابی انجام میشود، زیرا این نوع چوبها استحکام بیشتری دارند و این هنرمند است که پیش از شروع کار باید نوع چوب را تشخیص دهد.
۴- شیشه گری:
پیش از شروع کار، شیشه گر، شیشهها را حرارت میدهد تا بتواند شکل آن را تغییر دهد. او با کمک ابزاری خاص و دمیدن هوا در شیشه اشکالی کمنظیر و بسیار خلاقانه و زیبا میسازد. جالب است بدانید در گذشته، شیشهگران البرزی از سنگ سیلیس برای پیاده کردن هنر خود استفاده میکردند اما امروزه به سبب استفاده از موادی مقرون به صرفه، این ماده جای خود را به خرده شیشهها داده است.
پس از آماده شدن شیشهها، آنها کمی تراش داده میشوند و رنگهایی چشمنواز روی آنها مینشینند تا زیبایی سازهها را دوچندان کنند. زمانی که ساخت اشیا تمام شد، کمی در کوره میمانند تا رنگها جزئی از شیشه شوند.
۵- گلیم بافی:
گلیم بافی هنری معروف در ایران است که افراد زیادی در کل کشور به آن مشغول هستند. هنرمندان با مهارتی خاص، نخهای بدون پرز را به هم میبافند و نقشهای شگفتانگیز را با نخ میسازند. نقش های روی گلیمها برگرفته از فرهنگ، سنت، اعتقادات و رسم و رسومات گذشتگان است که دیدن آنها ما را یاد نیاکانمان میاندازد. اگر بین سوغات البرز دنبال هدیهای سنتی هستید، پیشنهاد ما به شما این است که حتما گلیم خریداری کنید.
در آخر؛ به لطف آداب و رسوم و آیینهای گذشتگان، هر بخش از کشور سوغات خاص خود را دارد. البرز یکی از مناطق باصفای اطراف تهران است و افراد زیادی برای گذران اوقات فراغت به آن سفر میکنند، به همین منظور ما در این مطلب تعدادی از محبوبترین سوغات البرز را معرفی کردیم. همچنین امیدوار هستیم که این اطلاعات برای شما مفید واقع شده باشند.